A Dorottya gyertyák

egyedi tervezésű, kézzel vésett és festett művészeti alkotások. A gyertyák személyes életemnek, spirituális útkeresésemnek egy-egy hangsúlyos szakaszát idézik. Alkotásaim neve és motívumai több ízben traumatikus események átélése, katarzisok mentén húzódó megértés és feldolgozás során született. Összességében egyszerű hullámrajzolatok, lélekszínekkel töltve. Öröm, amikor vers is születik. A festmények megalkotása segítségével fénybe kerül valamely fogalom, az ahhoz való viszonyulásom tisztul, és magasabb tudatosságba kerül.

A motívumokban gyakran jelenik meg a megrendelők és barátok inspirációja, összefonódva saját intuícióból jövő néhol szakrális tartalommal, maga a kapcsolat.

A Dorottya gyertyák alapmotívumai is ott vannak mindannyiunk évmilliós közös tudatában, emlékezetében, mint az összes ornamentika. Meggyőződésem, hogy minden sejtrészünk végtelen információt tárol a forrásról, melyben közös eredetünk él. Ez a forrás számomra a szeretetet. Amikor egy téma kiemelt fogalomként van jelen életünkben, annak fénybe emelése természetszerűen mélyebb önismeretet ad, támogatva minket, hogy képesek legyünk több irányból is rátekinteni az általunk érzékelt valóságra.

Mikor elneveztem a gyertyákat, legnagyobb kincsemre gondoltam, Dorottya lányomra, így a legszebb üzenet maga a név jelentése hordozza:

Isten ajándéka

Ajánlom

a gyertyákat, festményeket mindazoknak, akik egyszeri, egyedi és személyre szóló ajándékot szánnak  szeretetteiknek, vagy éppen önmaguknak „bölcsőtől a búcsúig”. A Dorottya gyertyát ajánlom úton járóknak, kik a fényt és a világosságot hívják segítségül a megismeréshez, akik kérdezni mernek és a válaszokat önmagukban remélik megtalálni, őszinte tükreik hangjára nyitogatván tekintetüket.

Amennyiben már létező motívumok közül választasz, javaslom, hogy ne olvasd el választás előtt a gyertya címét, hiszen lehetséges, hogy te egész más névvel fogod illetni az adott alkotást, igazodva a téged aktuálisan foglalkoztató témához.

A gyertyák használatára

csupán szelíd javaslataim vannak, hiszen gyertyaláng valódi gyöngédséget és intimitást sugároz otthonunkba.

Saját életemben több hónapig, rendszeresen ojtom be őket, ha éppen több világosságra van szükségem.

Imádságaimat, gondolataimat fényesítem a gyertyákkal, hallgatom és figyelem a csöndet. Igyekszem jó kérdéseket feltenni önmagamnak, hogy válaszaimat megérthessem. Szeretek közösségben és csoportban is önismereti munkát végezni. Bizonyos vagyok abban, hogy életünk összes történését megélhetjük olyan tudatosságban, hogy valódi válaszokat leljünk.

Szubjektív, hogy a Te számodra mit jelent egy festett alkotás. Azt is Te döntöd el, hogy ajándékozni szeretnél-e valamely ünnep, születés, esküvő pillanataihoz, vagy önismereti utadat, imáidat mélyíted.

Támogathatod gyertyával egy szeretett személy búcsúját, veszteségének feldolgozását. A búcsú tudatosabb megélése, megbocsájtást, elengedést hozhat, értelmet adva idővel a fájdalomnak. A búcsú, a lezárás, természetes része minden változás folyamatnak, tehát ebből a nézőpontból is érdemes vizsgálódnunk.

Gyönyörű míves gyertyánk elégetése, akár a homokmandalák, a szemünknek láthatatlan térben nyitnak befelé nyíló virágokat. Szoktam mondani, befelé metszünk lelkünk növényeit, hiszen tudomásunk van a forrásról.

Lehetséges, hogy önismereti utad világító fényeként gyújtasz gyertyát, vagy más csöndességedben, az ima, meditáció, relaxáció során.

Mivel a gyertya egyetemes szimbólumként az élet folytonosságát, szentségét, így szeretet forrását képviseli, bátorítalak, figyelj újra az ünnepekre! Bíztatlak saját, gyöngéd ünnepeid és rítusaid megalkotására, napjaid fényesítésére!

Ezen a rítusok a népi hagyományok más fontos részeivel együtt, mára javarészt eltűntek életünkből, de gyógyító és megtartó erejük máig csodálatos gyógyító lehetőség.

Adj teret hát napi rendszerességgel azon témának, melyen magadban időzöl, csendesedj el a gyertyaláng közelében! Figyeld a feltárulkozó gondolatokat és érzéseket! Figyeld a lángot, fogadd és őrizd szívedbe a fényt!