A MEG NEM SZÜLETETT GYERMEK ANGYALAI

A MEG NEM SZÜLETETT GYERMEK ANGYALAI

By 2017-10-29 Egyéb No Comments

Iratokat rendeztem a napokban, és egy meghívó került kezembe 2003-ból, rajta:

KÖSZÖNTŐT MOND Dr. Polcz Aleine thanatológus, író.
A felszentelésre kerülő emlékhely egyik motívumában
a “Meg nem született gyermek angyalai” motívum jelenednik meg.
Emlékhely továbbá mindazoknak, akik itt akarják leróni kegyeletüket elvesztett hozzátartozójuknak / Angyal Eleonóra projekt igazgató.
Csömöri ökumenikus és spirituális temető felszentelése.

Alig tudom elhinni, hogy ennek már épp 14 éve. Milyen mágikusan hat rám most ez a megtalált egyszerű nyomtatott kincs, az idő érzékelhetetlen távolsága épp közelembe hozza, rendezi kapcsolatomat a múlandósággal…ez a ritmus, így ősszel szívemben békés és helyénvaló.
A 2000. év derekán ismertem meg Varga Évát, fiának terveztem anno az egyik legelső Dorottya személyes gyertyát. Éva megrendelései, az Ő inspirációjára tervezett motívumok néhánya külön mély történet. Hosszas beszélgetések gyümölcsei. Évának egyik szívügye a gyászolók segítése. Szeretettel, érzékenyen fordult alkotásaim felé, ezzel csodálatos belső megértéseket hívott elő belőlem. Így bábáskodott Ő hosszasan több Dorottya gyertya születésénél annak idején.
Tőle hallottam először Polcz Alain kivételes életútjáról, így a Magyar Hospice alapítványban végzett áldozatos munkájáról és gyászfeldolgozás témájában írt könyvei kapcsán.
Éva felkeresett egy napon, hogy tervezzek gyertyákat a veszteség, halál, búcsú és a megbocsájtás témájára hangolódva. Összesen öt új gyertya született.
Később az a megtiszteltetés ért, hogy az általam készített Dorottya gyertyák világíthattak, míg Polcz Alain köszöntőt mondott az emlékhely felavatásán. Külön köszönet illeti Angyal Eleonórát thanatológust (aki nemcsak tanítványként állt közel Alainhez), hogy támogatta és segítette a búcsú gyertyák megszületését.

Sokféle érzés kavarog bennem…milyen rendezett valójában a sors rendezetlensége, míly gyönyörű rend bontakozik ki az elmúlt évek történései és saját lelkem veszteséghez való viszonylatából…visszatekintve tudom megfogalmazni, hogy a Dorottya búcsú gyertyák megtervezésével, anno saját családom, és otthonom elvesztése közepette magas és fényes segítséget kaptam idejekorán már traumáim feldolgozásra.
Esélyt, hogy a művészet eszközével elkezdjem átalakítani az engem ért veszteségek fájdalmát. Képes lenni “túl élni”, és tanulni újra élni.
Az eltelt időbe merengve ismét, hálám a legerősebb feltörő érzés. Abban a különleges helyzetben vagyok, hogy Polcz Alain három tanítványával is kapcsolatba kerültem a Dorottya gyertyák által. Különös, mintha ő is kapcsolatba akart volna lépni velem velem, túl a mulandóság tényén, mintha érezném kedves lényének tónusait… búcsú gyertyáim is világíthatják az ő szerény és nemes küldetését: vigaszt nyújtani.
Hiszen a búcsú témájáról tervezett gyertyáim nekem is mesélnek a mai napig.
Egy ideje elveszett rítusaink modern manuális reményeszközeként fogalmazom újra néhány alkotásomat, öröm, hogy fényüket másoknak tovább adhatom…..

A “Meg nem született gyermek angyalai” búcsú gyertyák ma is gyakran félve és rejtve kezelt veszteségeink feldolgozását világítják fényükkel. Ezek a gyertyák kifestve, akár személyes verssel, vagy Dorottya Rítus dobozban is elérhetőek már nálam.

A témával Singer Magdolna foglalkozik több évtizede mélyebben a http://singer.hu/vendegbabak/   oldalán, aki maga is Polcz Alaine tanítványa volt. Végül, de nem utolsó sorban a  http://gyaszportal.hu/ oldalon  is komplex segítséget kaphatnak a Babájukat elvesztett édesanyák, édesapák és család tagjaik.

2017. október 29.

Szólj hozzá